lørdag, juli 30, 2011

Jeg ville ønske ...

Ind imellem er jeg ked af ikke at kunne skrive om, at jeg har været sammen med min søn. At kunne fortælle, at vi har haft en dejlig dag sammen og har gået tur i skoven med hans lille datter - at vi har talt om gamle dage og lagt planer om at ses igen.

Sidste gang, jeg så ham, var for 13 måneder siden, og det er ikke fordi, jeg ikke har forsøgt at få kontakt. Jeg mailer og ringer uden at få svar, men håber det kun er et spørgsmål om tid, og at han en dag reagerer …

fredag, juli 29, 2011

Gennem blomsterenge og vådområder ...


Jeg har været i blomsternes, dyrenes og især sommerfuglenes verden – på en vandretur med min veninde Mette. Udgangspunktet var Eskemose Skov ved Sjælsø, gennem blomsterenge og vådområder der omkring. Vi så blå sommerfugle, rådyr, viber, vinbjergsnegle, en snog, ungarske grå okser og får, der er sat ud for bekæmpe bjørnekloen. Vi spiste kirsebær og hindbær og ja, der er så smuk og varieret en natur, at det gør helt ondt ...








torsdag, juli 28, 2011

Glæd en forfatter

Madame
Nu har jeg igen fået lyst til at skrive til en forfatter for at takke for en enestående bog. Jeg holder mig nu nok i skindet, for Ken Follett ville alligevel aldrig se mit brev. Men Giganternes fald er noget helt specielt og pludselig står det klart for mig, hvor vanvittig krig er.

Somme tider kommer man mere eller mindre tilfældigt til at læse en bog, der gør så stort indtryk på én, at man er nødt til at indvie nogen i det. Men det er sjældent, at man deler det med den, der burde være den første til at høre det: forfatteren selv.

Jeg har efterhånden været ude for det mange gange, og i de senere år har jeg skrevet til forfatterne, når det er sket. Hver min vej er en vidunderlig bog, Jacques Berg har skrevet om sin mor, der var født og opvokset i Frankrig, men som blev dansk gift og omplantet til en lille lejlighed på Amager i 1930’erne. Det er et gribende billede af en svunden tid (Jacques Berg er årgang 1935). Også Jesper Jensens tre erindringsbøger var jeg så optaget af, at jeg måtte sige tak til ham.

Så de fik begge et brev, og jeg regnede egentlig ikke med at høre fra nogen af dem, for begge bøgerne var udkommet mange år, inden jeg nåede til dem. Men jeg fik de venligste, håndskrevne breve tilbage, og det var en god fornemmelse at have gjort to mennesker glade, som havde lagt et stort arbejde i at give andre et indblik i deres liv. Jeg fik den mest rørende dokumentation for sandheden i det gamle mundheld: 'Det du giver ud, får du tilbage.'

Hvis du ikke selv har prøvet det, kan jeg anbefale det. Hvis du har, kunne det være sjovt at høre, hvordan det gik!

Gode oplevelser og godt vejr igen


En aftentur kan byde på mange oplevelser, og i går var det et besøg hos de shetlandske ponyer, der har føl. Det var en lun aften - dejligt at vi har fået sommeren tilbage!

Jeg prøvede Skype igen og med stor succes. Alt virkede, som det skulle, og denne gang var det familien i England - jeg fik også set hvalpen Oscar, der nu er godt 12 uger. Hvor er det dog smart, at man kan snakke gratis med familien i andre lande og med video!

Rugbrødsmotoren blev luftet, græsset var blevet højt efter den megen regn. Mon ikke det er lige så godt som en time på løbebånd i fitnesscentret?

Græsslåning

onsdag, juli 27, 2011

Lækker kage til skovturen


Kender du flapjacks? De er gode at have med på skovtur! Her er den engelske version:

300 g usaltet smør
75 gram rørsukker
120 gram lys sirup
250 gram grovvalsede havregryn
200 gram finvalsede havregryn

Man smelter smørret, kommer rørsukkeret i og derefter sirup – og til sidst havregrynene. Massen presses ned i en form (foret med bagepapir), der er 20 gange 30 centimeter. Bag kagen i 40 minutter ved 150 grader, og skær kagen ud i 16 stykket.

The Guardian har en video, der viser hvordan, men det er helt enkelt.

Ny bog om kreativitet


I går kom Monsieur hjem med en gave til mig, han havde fundet i Kvickly – denne bog er sat ned til 10 kroner, og det er jo helt ufatteligt, for den er smuk og i stort format. Journalisten Bo Østlund har talt med 20 kendte danskere om deres fag og om kreativitet, om angsten, sårbarheden, euforien og den lidenskabelige trang til at lege med ilden. Og om hvordan og hvorfor de hver især som børn af lyst eller nød - eller begge dele - kom ind i en verden af ideer. De medvirkende fortæller også om deres barndom og opvækst og om de engle og dæmoner, der var med til at åbne døren til den kreativitet, de siden ikke har kunnet leve foruden. Jeg anbefaler bogen på det varmeste! De medvirkende er:

Anja Andersen - astrofysiker
Peter Bo Bendixen - balletmester Pantomimeteatret
Ib Borup - kreativ direktør Bates Y&R
Søs Egelind - skuespiller, instruktør og komiker
Stig Elling - salgsdirektør Startour
Christine Feldthaus - livsstilsekspert og foredragsholder
Ditte Fischer - keramisk designer
Mette Frobenius - stand-up komiker, cand.merc.jur
Erik Grip - troubadour, komponist og visesanger
Ulrik Haagerup - nyhedschef i Danmarks Radio
Flemming Jensen - skuespiller, forfatter og instruktør
Anne Dorte Michelsen - sanger og sangskriver
Ole Michelsen - kulturjournalist, forfatter og tidligere "Bogart"-vært
Sonja Oppenhagen - skuespiller og foredragsholder
Trine Pallesen - skuespiller og sanger
Henrik Qvortrup - politisk kommentator på TV2, journalist
Erik Ravn - design-manager i Lego, billedkunstner
Peter Schrøder - skuespiller, instruktør, direktør for Vendsyssel Teater
Chili Turèll - skuespiller og forfatter
Benedikte Utzon - modedesigner.

tirsdag, juli 26, 2011

Picnic på Frilandsmuseet


I dag har vi været på picnic på Frilandsmuseet - en slags forpremiere på blogtræffet den 7. august. Det er et smukt sted til en udflugt med madkurven, hvor høns går rundt mellem bordene.


Det har været en hyggelig dag, og ved en af gårdene blev der bagt gammeldags brød, som man fik lov at smage - og i Pottemagens Hus blev der drejet lerfade. For de dyreinteresserede er der dyr af gamle landracer: brede heste, får, geder, grise og høns.


Frilandsmuseet dyrker i denne sæson gamle kornsorter, og en af dem er svedjerug, som kan have en fremtid i Danmark. Brød af svedjerug har en særlig mild og dyb smag og et højere proteinindhold. Bageevnen er fin, især når man bager efter traditionelle bagemetoder med surdej og lange hævetider.

Tak til Regitze og til Mænd af betydning for i dag!







mandag, juli 25, 2011

Når du fælder træer


Når du fælder træer, er her et par fif til, hvad du kan bruge dem til ...



Eventyrlig kunst på væggen


I går kom jeg til at tænke på Børn Wiinblad, fordi min veninde har dette smukke fad. Da jeg var ung, havde jeg en stor Bjørn Wiinblad-plakat på væggen og var betaget af hans billedunivers. Ja, det er jeg egentlig stadigvæk, selv om jeg ikke mere har noget, han har lavet. Plakaten fulgte mig i årevis, og hjørnerne blev med tiden gennemhullede af alle de tegnestifter, jeg havde brugt. Egentlig tilhørte den familien Lundh, naboerne i min barndom, men de overgav sig og forærede mig plakaten, fordi de vidste, hvor meget den betød for mig.

Bjørn Wiinblad døde i 2006, og hans værker findes på Victoria and Albert Museum i London, Museum of Modern Art i New York og på Kunstindustrimuseet i København.

Vi har ikke meget vægplads her i vores 'lille hus i skoven', men vi har et par filmplakater og et billede, som Sidse har malet. I en lang periode var det billeder af Paul Gauguin, der prydede mine vægge.

søndag, juli 24, 2011

På Skype med familie i udlandet


Forleden dag fik jeg pludselig lyst til at installere Skype. Jeg har familie i Californien, England, Spanien, Sydafrika og Sverige, så det ville være rigtig smart at kunne snakke sammen via computeren. Og egentlig var det min 82-årige morbror, der kom med et hip. Det er skønt, når de ældre kan se mulighederne i IT-verdenen. Jeg installerede og vupti - ½ time efter havde jeg min moster i den anden ende! Hun bor i Californien og er 79 år. Jeg har ikke set hende i mange år, så det var overvældende dejligt at have kontakt, at se hende og høre, at hun stadig taler dansk.

Er der nogen af jer, der har oplevet, at computeren ’fryser’, når man burger Skype? Efter nogle minutter frøs alt, og jeg måtte genstarte – det skete flere gange og tog lidt af fornøjelsen.

lørdag, juli 23, 2011

Fint besøg af de tre gratier

Rådyr med unger
Rådyr med unger

Luftning af kræmmersjæl

Min kræmmersjæl trængte til at blive luftet, og det blev den her i formiddag på marked i Liseleje. Det er et af de loppemarkeder, hvor hovedgaden, parken og en lille lund bliver omdannet til et kæmpestort udendørs marked. Der var liv og glade mennesker, og jeg faldt for en ring med rav og et bogstavspil, jeg kan bruge sammen med Bella, hvis jeg kan få lov til at låne hende lidt.

Isene er endnu større i år – og at nogen kan spise en med 10 kugler is, guf, softice, flødeskum, syltetøj og flødebolle, fatter jeg ikke!

Det er så forfærdeligt, hvad der er sket i Norge i går, men jeg kan se, at mange andre har skrevet om det.


fredag, juli 22, 2011

Blogtræf i Nordsjælland


Monsieur og jeg har holdt blogtræf med Farmer og Donald i Tisvilde Hegn. Vi havde aftalt en udflugt til Asserbo Slotsruin og den tilsandede landsby Torup. Det blev en spændende eftermiddag med to vidende mænd, der ryster danmarkshistorie lige ud af ærmet. At holde blogtræf og tage på udflugt er en god kombination!


Rigtige mænd tager sig ikke af regnvejr, men jeg må indrømme, at jeg var bevæbnet med en paraply. Asserbo Slotsruin her er resterne af et kloster, der blev grundlagt af Biskop Absalon i 1100-tallet og senere blev til et borg. Asserbo blev forladt i begyndelsen af 1700-tallet, og de forfaldne bygninger sandede hurtigt til.


Tisvilde Hegn har engang bestået af dyrkede marker, men i 1500-tallet blev bønderne på grund af sandflugt tvunget til at forlade hus og hjem. Her ser man fundamentet af en gård i det tidligere Torup, og de ældste dele er fra 1200-tallet.


Gamle dage


Jeg har arvet min mormors fotoalbum, og jeg elsker at kigge på de gamle billeder. Her er nogle feriebilleder fra 1930. Min morfar og mormor rejste hver sommer på ferie med telt og børn eller med venner, og jeg kan se, at de har besøgt England, Norge, Sverige og Tyskland. Både min mormor og morfar var vilde med biler, og min mormor vandt et motorløb for damer i 1927 :-)



Et billede fra dækket på Englands-damperen:

torsdag, juli 21, 2011

Bloggeren som ungt menneske


Allerede som 1-årig var jeg glad for dyr ;-) Der er også billeder, hvor jeg storgrinende graver i jorden. Min løbebane var lagt – noget med dyr og naturen måtte det blive på et tidspunkt. Jeg tog jo lige en omvej ad DR i en herrens masse år, men nu nyder jeg livet på landet med katte, fugle, rådyr, ukrudt og haven …

Livet i min have og 'Beauty and the Beast'


Der er altid noget at opleve i en have - både oppe og i jordhøjde ...


A/S Dræbersneglene trues nu af en konkurrerende virksomhed med lige så grådige medarbejdere. Selv tallerknerne på mine tallerkensmækkere ryger med ned ...

I går aftes så jeg udsendelsen 'Sæt skønheden fri' på TV2. Uha, den var god og gav meget at tænke over. 'Beauty and the Beast' var den oprindelige titel. Kunne en ung mor med et misdannet ansigt overbevise en glamourmodel om, at der er vigtigere ting i livet end at se godt ud? Ja, det lykkedes stort set.


onsdag, juli 20, 2011

Stilheden vælder ind


Det er ikke alle her i huset, der er stået op endnu :-) Havedøren står åben, og stilheden vælder ind. Jeg har lige fodret fuglene og gået dræberrunden i haven. Det begynder at hjælpe - jeg fandt kun 20 snegle.

I går gik jeg tur i øsende regn, og det gik igen op for mig, at det er dejligt at gå ture, når det regner. At høre lyden af regndråberne på paraplyen, mærke lugten af vådt græs og varm asfalt. Se regndråberne løbe ned ad blade og blomster ...

Det ser ud til, at vi får sol og dejligt vejr. Min dag kommer til at gå med at male vinduer. Og så en rigtig lang travetur! Hvad har du af planer?